Házisárkány

Bejgli tojás nélkül

Évek óta magam gyártom a bejglit az egész családnak, de már egy ideje nem eszem belőle a tojás miatt. Nem vagyok allergiás rá, csak nem eszem és kész. Néhány bejglimentes év után, amikor hiába kerestem receptet a tojás nélküli verzióhoz, néhány napja gondoltam egyet és tettem egy próbát.

Annyira jól sikerült, hogy az idén így fogom sütni az egész családnak. Nem volt sok időm, nem szórakoztam a porcukorral (boltit nem veszek, barnacukorból szoktam darálni), úgyhogy ez is egy próba volt, mennyire recseg a kristályos barnacukor. (Nem.) Diósat sütöttem, mert ahhoz volt itthon hozzávaló.

 

ID-10024946

 

Hozzávalók:

  • a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg olvasztott vaj (vagy olaj), 1 zacskó szárított élesztő, 3 dkg barnacukor, 2 evőkanál tejföl, 2 dl tej, csipetnyi só.
  • a töltelékhez: 25 dkg darált dió, 20-22 dkg barnacukor, 1 nagy reszelt alma, 5 dkg baracklekvár, 10 dkg apróra vágott birsalmasajt, 5 dkg mazsola, csipetnyi só.

 

A lisztet elkeverem az élesztővel és a cukorral. Hozzáadom a vajat, a tejet, a tejfölt és a sót. Rugalmas tésztát gyúrok belóle és két részre osztom.

Kelesztés nélkül ujjnyinál vékonyabbra nyújtom, egyenletesen elosztom rajta a tölteléket, szorosan feltekerem, és hagyom kicsit pihenni. Annyi pont elég, amíg felmelegszik a sütő.

Forróra (220 °C) előmelegített sütőbe tolom. Folyamatosan figyelem, és amikor elkezd pirulni a teteje, alacsonyabb hőfokra (~175 °C) kapcsolom a sütőt, majd kb. 15 perc múlva visszakapcsolom 220 °C-ra. Összesen kb. 45 percig sütöm.

Két tekercs jön ki ebbő a mennyiségből.

A teteje nem lesz fényesen repedezett, hiszen nem kentem meg tojásfehérjével, de nekem nem hiányzik. Ha hagyjuk kihűlni, biztosan könnyebb szeletelni, de mi képtelenek voltunk kivárni, nekiestünk forrón. Ezen okból kifolyólag képet sem tudtam róla készíteni, de hamarosan tervezem az újrasütést, és aki követi a Facebook oldalt, láthatja majd a képeket. 😉

 

Annyit elárulok, hogy nem repedt ki az oldala, nem folyt ki a töltelék. 😉 Még nem tudom, hogy csak véletlen volt-e, az majd a sorozatgyártáskor derül ki. 🙂

 

Az íze csodás. Egyáltalán nem hiányzik belőle a tojás. Növényi tejföllel készítve máris kész a vegán változat.

 

A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni, instagramon ITT, twitteren pedig ITTtudsz követni.

Kép forrása: freedigitalphotos.net

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!