A legnagyobb bajban a keményítőnappal vagyok. Ha csak magamnak kellene főznöm, nem lenne gond, hiszen szinte ezen élek, de ha négynaponta kizárólag keményítőt tartalmazó alapanyagokból kell valami táplálót összeraknom egy húsevőnek, az nem egyszerű. Nem ehetünk ezeken a napokon mindig rizottót. Most valami mást akartam készíteni, amit még sosem. Szeretek kísérletezni. Még akkor is, ha nem egyedül élvezem (vagy szenvedem) az eredményt.
Hozzávalók: 1 kis tál lencse, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, vegamix, 3 babérlevél, 1 nagyobb krumpli.
A polentához: 1 bögre kukoricadara, 2 bögre víz, só, pici olaj 1-2 szál medvehagyma.
Egy fazékban kevés olajon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát. Sózom, borsozom, beleszórom a pirospaprikát és a vegamixet. Ehhez az alaphoz adom az előző este beáztatott lencsét és a babérlevelet. Annyi vizet adok hozzá, amennyi éppen ellepi. Alacsony hőfokon puhára főzöm.
Amikor a lencse már puha, hozzáadom a lereszelt krumplit. Két kiskanál segítségével apró halmokat rakok egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200°C-on 20-25 percig sütöm. A teteje ropogós lesz, a belseje finom krémes, nem hagyományos fasírtállagú.
A polentához a hozzávalókat összekevesem egy fazékban, és sűrű, de formázható masszává főzöm. Szilikon muffinsütőbe adagolom, és 200°C-on rövid ideig sütöm. Nem kell neki sok, hiszen gyakorlatilag készen van, csak egy kicsit pirítok rajta.
A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni.