Nagyon szeretem a sajtszószt, de egészen idáig nem sikerült itthon előállítanom. Nem jutott eszembe a legkézenfekvőbb dolog: a besamel. Valahol olvastam vagy hallottam, hogy azzal érdemes próbálkozni. Kipróbáltam. Megérte.
Kicsit felturbóztam, mert az nem én lennék, ha csak simán követném az utasításokat. Valamit muszáj beletennem vagy elhagynom, csak így lesz a végeredmény az enyém.
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál liszt, 5 dl tej, só, bors, 1-2 teáskanál csiliolaj, néhány evőkanál konzerv ananász (kockákra vágott), 10-15 dkg sajt.
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a lisztet, és addig sütöm, amíg picit megbarnul. Ne égjen le, mert akkor nem jó. Ha szükséges, adok hozzá még egy kis olajat.
Hozzáöntöm a tejet és habverővel csomómentesre keverem. Kell a habverő, mert a hagyma miatt fakanállal nem lehet csomómentesre keverni. Sózom, borsozom, és -már fakanállal- folyamatosan kevergetem. Hozzáadom a csiliolajat, és tovább keverem.
Amikor kezd besűrűsödni, először beleteszem az ananászt, aztán a lereszelt sajtot, és tovább kevergetve addig főzöm, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha nem áll teljesen össze, de nem is folyik le azonnal a kanálról, hanem kellemesen krémes.
Tésztával vagy rizzsel tálalom, mostanában rizstésztával szoktam.
A tetejére frissen őrölök citromosborsot, de ha neked nincs, nem baj.
A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni, instagramon pedig ITT tudsz követni.