Régen sütöttem már halat, így kaptam az alkalmon, hogy hétvégére esik a fehérjenap (férjem pár hét szünet után újra végigcsinálja a 90 napos étrendet), és elővettem a konyhakész lazacot. Tudom, hogy az volna az igazi, ha szőröstül-bőröstül hoznám haza és a saját két kezemmel dolgoznám föl, de nincs az az isten, hogy én egy ilyennek nekiálljak.
Hozzávalók: 2 szelet lazac (nem a vékony füstölt, hanem a steak-nek való), 1 púpos evőnakál halakhoz való fűszerkeverék (nekem a Vegeta Naturella és a Házi Arany vált be, mert ezekben nincs nátrium-glutamát), olaj.
A szószhoz: 4 nagyobb csiperke, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, vegamix, 200 ml tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, néhány levél medvehagyma.
A fűszerkeveréket elkeverem annyi olajjal, hogy ne álljon össze. Nem baj, ha több, de ha kevés, sütéskor “rákövül” a halra. Kevés olajat öntök egy nagyobb serpenyőbe, felforrósítom, közepes hőfokra veszem. Beleteszem a halszeleteket, a tetejükre adagolom a fűszeres olaj felét. Amikor látom, hogy kb. a szelet feléig átfehéredett, megfordítom. Ráteszem a fűszeres olaj másik felét, és addig sütöm, amíg teljesen fehér lesz a keresztmetszete. Ekkor lefedem és félreteszem, esetleg melegen tartom, ha van ilyen funkció a tűzhelyen.
A szószhoz egy edényben kevés olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadom a szeletekre vágott gombát. Folyamatosan kevergetem, közben fűszerezem. Amikor majdnem kész, felöntöm a tejszínnel, keményítővel sűrítem (ennyi belefér fehérjenapon, különben nem lehet enni). A végén keverem hozzá az apróra vágott medvehagymát.
Pillanatok alatt elfogy. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: