Házisárkány

Gyors túrós pogácsa

Erősen a nullához közelít az a mennyiség, ami túrúból megeszünk. Én ugyan szeretem a túrós tésztát, de egyedül vagyok vele. Gergő szereti a tejtermékeket (mostanában a natúr joghurtot pusztítja előszeretettel), gondoltam, nem temetem még a túrót, csak elrejtem. Szétnéztem a neten olyan receptért, amibe nem kell tojás. Nem volt sok, de azért akadt. Végül ezeket felhasználva sütöttem meg életem első túrós pogácsáját. 

Ha nem is jártam úgy, mint Kati, de nem ez lett a világ legszebb pogácsája. Kicsit lapos lett (legközelebb vastagabbra nyújtom), de puha és finom. Gergő konkrétan közölte, amikor feljöttek a játszótérről, hogy pogácsát kér vacsorára, és be is tolt legalább hármat. Ráküldött kettő virslit is, de az most mindegy. 🙂

Szerintem nem lesz baj, ha holnap ez lesz az egyik elemózsia a céges kiránduláson. 🙂

Hozzávalók: 250 g túró, 200 g puha vaj, 250 g liszt, só, kevés tejföl, reszelt sajt.
A túrót összemorzsolom a vajjal (ha jó puha a vaj, akkor ez kb. 2 perc), hozzáadom a lisztet és a sót, és jól összedolgozom. Letakarva kb. 30 percre beteszem a hűtőbe. Ezután kinyújtom, félbe, majd megint félbe hajtom, és újra kinyújtom. Ezt háromszor ismételem, majd a végén ujjnyi vastagságúra nyújtom. (Itt hibáztam; túl vékonyra nyújtottam. Nagyon rossz a szemmértékem, későn hagyom abba, se sosincs kedvem elölről kezdeni.)
Kerek kiszúróval kiszaggatom, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a pogácsákat. A tetejüket megkenem tejföllel (lehet tojással is, de azt elkerülöm, ha lehet), megszórom reszelt sajttal, és 180°C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 20 percig sütöm. Nem árt közben nézegetni, mert lehet, hogy 15 perc múlva már barnul a széle, de az is előfordulhat, hogy kell még neki egy kis idő.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!