Házisárkány

Karácsonyi bejgli

Amikor saját konyhám lett, elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy meg kellene próbálni, de nem igazán mertem. A bejglisütést valami megmagyarázhatatlan misztikum övezte, mert nagymamám tudott olyan igazán finomat. Aztán 2 évvel ezelőtt összeszedtem minden bátorságom, és vettem egy órát bejglikészítésből, végül most nekiálltam egyedül.
 
 Életem első önállóan készített bejglije. Szerintem pofás.:)

Hozzávalók: 

Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 zacskó szárított élesztő, 3 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, csipetnyi só.

Diós töltelék: 25 dkg darált dió, 20-22 dkg porcukor, 1 nagy reszelt alma, 5 dkg baracklekvár, 10 dkg apróra vágott birsalmasajt, 5 dkg mazsola (igen, ebből is mehet több), csipetnyi só.
Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 7 dkg mazsola (nyugodtan lehet több, az nem árt), 2 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj (ebből mehet több), csipetnyi só.
 

A lisztet elkeverem a cukorral és az élesztővel, belemorzsoljom a vajat, hozzáadjom a tojást, atejet, a sót, és rugalmas tésztát gyúrok belőle. Picit ragad az elején, de nem kell megijedni.
 
A tésztát kettéosztom, és kelesztés nélkül ujjnyinál vékonyabbra nyújtom. Megkenem a diós vagy mákos töltelékkel, és szorosan feltekerem. A tekercsek tetejét megkenem a megmaradt tojásfehérjével, és kicsit hagyom pihenni.
 
Forróra előmelegített sütőbe teszem. Amikor elkezd pirulni, alacsonyabb hőfokra kapcsolom a sütőt, majd kb. 15 perc elteltével újra felkapcsolom. Összesen kb. 45 percig sütöm.
 
Hagyom hűlni, fóliába csomagolva tárolom. Legjobb, ha közvetlenül fogyasztás előtt szeleteljük, hogy ne száradjon ki.
 
A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni, instagramon ITT, twitteren pedig ITT tudsz követni.
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pixie says:

    No, ma én is belevágtam. Azért annyira nem voltam profi, mint Te. Diós töltelékkel csináltam és rutintalan kezdő módra kapásból hosszabb bejgliket csináltam, mint a tepsim. Így aztán kanyarodnia kellett mindkét tekercsnek. És persze ki is repedt, oldalt, még némi töltelék is kibuggyant. Az ízről még nem tudok nyilatkozni, várom, hogy kihűljön, de az esztétikai követelményeknek nem sikerült maradéktalanul megfelelnem… 🙂

  2. Pipi says:

    A jobb alsó szélénél kicsit nekem is elengedett a tészta, de miután kihűlt, könnyen lehet szeletelni, és akkor már nem látszik a repedés. :DEgyébként csak hiszed, hogy akkora profi vagyok.:D Csak jó a marketing.:D


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!