Házisárkány

Barna bejgli

Nálam a Karácsony nem létezik bejgli nélkül. Mivel nem eszem tojást, tavaly kipróbáltam a tojásmentes változatot, de muszáj volt idén is csavarni rajta egyet. Most a liszthez nyúltam.

A dolgot nehezítette, hogy feladta a harcot a 11 éves konyhai mérlegem, ezért a mérőkanalaimat vetettem be. Mivel nem voltam benne biztos, hogy működik ezzel a recepttel, minden mennyiséget negyedeltem, és két nagy bejglit helyett egy minit sütöttem.

 

Makosbarnabejgli_hazisarkany.cafeblog.hu

 

Hozzávalók:

Tészta: a legnagyobb (125 ml) mérőkanál púposan teljes kiőrlésű tönkölyliszttel (ettől barna), 5 dkg vaj, 1/4 zacskó szárított élesztő, 7 g barnacukor, 1 teáskanál tejföl, 50 ml tej, pici só.

A töltelékből teljes adagot kevertem be, és a negyedét tettem a bejglibe. Így egyszerűbb.

Töltelék: 20-20 dkg darált mák és barnacukor, 50 ml tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer, csipet só.

 

A száraz hozzávalóka elkeverem, majd hozzáadom a tejfölt, a tejet és az olvasztott vajat. Selymes, rugalmas tésztát gyúrok (ha kell, adok hozzá még egy kis lisztet), és kelesztés nélkül vékonyra nyújtom. Megkenem a töltelék negyedével és szorosan feltekerem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és betolom a forróra (nálam alsó-felső sütésen 220 °C) előmelegített sütőbe. Mivel a liszt miatt alapból sötétebb, nehéz megállapítani, mikor kezd pirulni, de kb. 15 perc múlva alacsonyabbra veszem a hőfokot (kb. 175 °C), és újabb 15 percig sütöm. Ezután ismét feltekerem 220 °C-ra, és az utolsó 15 percig így sütöm.

Érdemes megvárni a szeleteléssel, amíg kihűl, de nekem nem sikerült. 🙂

 

A liszt miatt sokkal karakteresebb az íze, ezért a hozz hasonló elvetemülteknek ajánlom. 😉

 

A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni, instagramon ITT, twitteren pedig ITT tudsz követni.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!