Házisárkány

Gyors takarítás 9 lépésben

Húztad-halasztottad a takarítást, mindjárt itt a húsvét, a teendők pedig a fejedre nőttek? Úgy érzed, nem leszel készen a vendégek érkezésééig? Az a jó hírem, hogy van remény!

Ha van egy szabad délelőttöd egyedül, neki is állhatsz.

Szabadulj meg a fölösleges dolgoktól! Sokkal könnyebb egy olyan lakásban takarítani, ahol csak olyan dolgok vannak, amiket valóban használnak a lakók.

1. Egy kukászsákkal a kezedben menj végig a lakáson, és tegyél bele mindent, amit nem használtok! Mire gondolok? Lejárt magazinokat, újságokat, szórólapokat. Kiürült palackokat, dobozokat, csomagolóanyagoakt. Lejárt szavatosságú, esetleg romlott élelmiszert, fűszert, alapanyagot. Csorba, törött tárgyakat. Az is jobb, ha a zsákban landol, amin látszik, hogy javított, ragasztott.

2. Fogj egy másik zsákot vagy dobozt! Ebbe azok a dolgok kerüljenek, amik ugyan teljesen használhatóak, csak nem neked. 🙂 Mire gondolok? Például olyan személytől kapott dolgok, akire/akikre nem hagytak maguk után szép emléket, nem gondolsz rájuk szívesen. Porfogók, amik nem tetszenek, de nincs szíved megválni tőlük. (Most legyen!) Felhalmozott “valamire jó lesz” tárgyak. Nem lesznek jók semmire, csak foglalják a helyet. Kinőtt, kihízott ruhák. A dobozt tedd ki a kuka mellé vagy ajándékozd el!

Most, hogy felszabadult a lakás, menj végig az egyes helyiségeket!

3. Konyha: a polcokról pakolj le egyenként, mindig csak egyről, így nem lesz átmenetileg óriási rumli. Töröld le fertőtlenítő kendővel, majd pakolj vissza! Miután a hűtőből ki kidobáltad a lejárt dolgokat, nem nehéz kipakolni és letörölni a polcokat. Végül a konyhapultot is töröld le!

4. Portörlővel és/vagy bútorápolós kendővel töröld át a polcokat és a szekrények tetejét!

5. Fürdőszoba és WC: ide is csak a fertőtlenítő kendőre van szükség. Töröld át vele a polcokat, a mosógép tetejét, a kádat, a WC-t és a mosdókagylót! (Nyilván nem ugyanazzal a kendővel. :D)

6. Apróságok, gyerekjátékok: elszórt gyerekjátékok folyamatosan termelődnek egy kisgyermekes családban. Nem tudom, máshol hogy van, de nálunk osztódással szaporodnak, percek alatt képesek elárasztani az egész lakást. Ha gyorsak kell rendet rakni (és most ez a cél), akkor aranyat ér egy nagy doboz. Menj végig a lakáson, és pakolj bele minden játékot, apróságot! Majd később átválogatod.

7. Padló: a szőnyegeket rázd ki! Vedd elő a fertőtlenítő kendőt, amit a konyhában és a fürdő-WC-ben is használtál! Törölj fel vele mindenhol, ahol kő van! (Nálunk: előszoba, konyha, fürdő, WC.) Ezután egy másik törlőkendőre van szükség; parkettára/laminált parkettára valóra. (HA nem kapsz ilyet, akkor egy szivacs-hígított padlóápoló kombó is jó.) Ezzel mosd föl a (laminált) parkettás felületeket. (Nálunk: nappali, háló- s gyerekszoba.)

8. A nagyja megvan. Ha még van időd, jöhet az ablak. Ettől mindenki fél, pedig ezt is lehet egyszerűen és gyorsan csinálni. Nem kell hozzá más, csak egy kétoldalú, nyeles szerkezet. Egyik oldalán szivacs, másik oldalán gumis lehúzó. A szivaccsal töröld át az ablakpucolós vizet, a gumis résszel húzd le, és kész.

9. Végezetül egy fertőtlenítő kendővel töröld át a kilincseket, a kapcsolókat és a WC lehúzógombját!

Nagytakarításnak ez édeskevés, de ha kevés az idő és muszáj puccba vágni a lakást, akkor megoldás lehet. Egyetlen délelőtt elvégezhető egy közepes méretű lakásban. Próbáltam. 🙂 Mivel a lomtalanítás megvan, jöhet a módszeres és rendszeres rendrakás. 🙂

ID-100159660

www.freedigitalphotos.net

 A blog Facebook oldalához ITT tudsz csatlakozni.

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!